Halálra ítélt sintértelepi kutyából Új-Zéland egyik legjobb rendőrkutyája lett ez kis kóbor keverék

Az utcán kóborolt, amikor befogták. Az elaltatást várt rá, de megmenekült és kitűnő drogkereső vált belőle.

Fotó: New Zealand Police

Három évvel ezelőtt egy igen különleges kutya került az új-zélandi Blenheim város sintértelepére. Az akkor még Banjo névre hallgató keverék szukát egy hétig tartó próbálkozás után fogták be egy teniszpálya mellől, ahol előszeretettel lopkodta a teniszlabdákat.

Banjóra ekkor a halál várt. A telep szabályai szerint ugyanis a kóbor, gazdátlan ebeket hét napon belül el kell altatni. Szerencséjére a telepen észrevették, hogy egy nem mindennapi eb került be hozzájuk, és értesítették a rendőrség kutyakiképzőit. Úgy vették ugyanis észre, hogy Banjo jó lehet drogkereső kutyának.

Egy kiképző meg is nézte az ebet, és pár egyszerű teszt elvégzése után magával is vitte a kis keveréket, hogy megkezdhesse új életét – egy 9 hétig tartó kiképzéssel. Ekkor találkozott mostani vezetőjével. Matthew Fage vállalta, hogy megpróbálkozik a keverék kutyával, de előbb új nevet adott neki. Ekkor kapta a Tasman nevet.

Tasman és Matthew Fage (jobbra) Fotó: New Zealand Police

Az új névvel új élet is kezdődött számára. Tasman kitűnő eredményekkel végezte el a kiképzést, és ezzel ő lett az új-zélandi rendőrség egyetlen egy nem fajtatiszta rendőrkutyája. Akit nem csak az utcáról, majd a sintértelepről mentettek meg, hanem a bántalmazásoktól is.

Fage elmondta: a vidám, lelkes kutyát szinte teljesen biztosan sok verés érte korábbi életében. Ez egyértelművé vált a kiképzése alatt, amikor a különféle parancsokat tanította neki. Azoknál az utasításoknál, amikor a kezét is fel kellett emelni, Tasman rettegve lapult a földre, és bepisilt. Mintha csak várná az ütéseket.  Szerencsére ezt mostanra már elfelejtette, köszönhetően a sok szeretetnek, amit azóta kapott.

Tasman, és vezetője, Matthew Fage. Fotó: Wellington District Police

Tasman így készen állt egy boldog karrierre a rendőrségen, de alig fél éve dolgozott, amikor egyik reggel lebénultak a hátsó lába. Fage azonnal orvoshoz rohant vele, ahol megállapították, hogy egy gyógyíthatatlan gerincbetegség (FCE) támadta meg. Szerencsére egy olyan, ami idővel magától el is múlik.

Tasmannal is ez történt. Pár óra múlva jobb lába teljesen rendbe jött, de bal lába még hetekig nehezen mozgott. Hat héttel később azonban már örömmel vethette bele magát a munkába.

Amit nem is akárhogyan végez. Tavaly ősszel ő volt az egyik eb, akit a rendőrség elindított az új-zélandi rendőrkutyák versenyén, ahol a vámhatóság, a büntetés-végrehajtás és a rendőrség is két-két kutyát indít el.

Tasman végül a második helyezést érte a drogkereső kutyák versenyén, ahol csak egy bv-s kutya előzte meg.

Tasman és vezetője az ünnepélyes díjkiosztón. Fotó: New Zealand Police

(Kiemelt fotó: New Zealand Police)