Ez a két hős 12 órát gyalogolt, hogy kimentsenek a dzsungelből egy sérült kutyát

Az egyéves kutyus szinte biztosan meghalt volna, ha a két állatbarát nem siet a segítségére.

Seán McCormack és Ross Tweedie, Sandy-vel. Fotó: Seán McCormack

Amikor a Tajvanban élő kutyamentő, Seán McCormack meglátta az egyéves kutyáról készült fényképet, azonnal tudta, hogy segíteni fog neki. A kutyusnak ugyanis nagy szüksége volt a segítségre: jobb mellső lábát egy csapda vágta le, a másik pedig súlyosan sérült volt egy hurokcsapdától.

Sandy, azon a fotón, ami miatt elindultak a megmentésére. Fotó: Seán McCormack

McCormack azonnal indulni akart. Egy probléma volt csak. Az általa Sandynek elnevezett eb egy autóval megközelíthetetlen vendégháznál volt, a sűrű erdővel borított hegyek között. Az egyetlen odavezető út egy húsz kilométeres túraútvonal volt, olyan nehéz terepen, hogy hat órába telt végiggyalogolni rajta.

McCormack tudta, hogy egyedül nem tudja majd leküzdeni a távot. Szerencséjére volt egy barátja, aki tökéletes segítség volt. Ross Tweedie, egy túraszervezéssel foglalkozó cég társtulajdonosa, aki már többször is segített neki kutyamentésben.

Amikor Tweedie megtudta, hogy hova kell menniük a kutyáért, rögtön tudta, hogy az nagyon kemény lesz. „Ez egy brutális túra. Nem kezdőknek való” – mondta el Tweedie a The Dodónak. A terep annyira nehéz volt, hogy McCormack, aki nem volt hozzászokva az ilyen gyaloglásokhoz, útközben többször is majdnem feladta.

Seán McCormack és Ross Tweedie, útban a kutya felé. Fotó: Seán McCormack

Végül március 19-én, egy több mint hatórás kemény gyaloglás után sikerült eljutniuk a vendégházhoz, ahol egy kis keresés után meg is találták Sandyt, aki lelkes farokcsóválással fogadta őket, mintha csak tudná, hogy azért érkeztek, hogy megmentsék.

Az eb nagyon rossz állapotban volt, és mindkét férfi tudta, hogy azonnali orvosi segítségre lesz szüksége. Jobb mellső lábát levágta egy csapda, és a másik mellső lábába annyira belevágott a hurokcsapda, hogy a csont is látszódott.

Sandy már az első pillantokban bújt megmentőihez, Fotó: Seán McCormack

A jószívű állatbarátok azonnal vissza is indultak Sandyvel, akit egy hátizsákba raktak be, és úgy vitték le a hegyről. Sandy Tweedie elmondása szerint nagyon jól viselkedett a hat órás túra alatt. „Nem ugatott, nem vinnyogott és nem sírt. Egy angyal volt” – mondta a férfi a The Dodónak.

Útban hazafelé. Fotó: Seán McCormack

Amikor leértek a hegyről, az ebet azonnal állatorvoshoz vitték, aki végül kénytelen volt részlegesen amputálni mindkét mellső lábát, amivel az életét mentette meg.

Sandy, az állatorvosi kezelés közben. Fotó: Seán McCormack

Sandy „csodálatosan jól” gyógyult, és három hete már a kötéseket is le lehetett venni a lábáról.

A kutyus egyelőre két kis „cipőt” kapott, amivel gyakorolni tudja a járást. De már készül számára a protézis, amivel úgy tud majd szaladgálni a többi kutyával, mintha teljesen egészséges lenne.

És ami igazán jó hír, hogy Sandyt szerető otthon és benne egy jószívű gazdi várja. Történetét olvasva ugyanis jelentkezett McCormacknél egy tajpeji étteremtulajdonos, hogy nagyon szívesen örökbe fogadná a kis ebet, akire már a halál várt, amikor két mentőangyala megérkezett hozzá, hogy megmentse.

(A kiemelt képen Seán McCormack és Ross Tweedie, Sandy-vel. Fotó: Seán McCormack)