Egy látássérült lány köszönőlevele a Vakvezető Kutyák Világnapján

“Hogy mit is jelent nekem Ében? A szabadságot!”

vakvezető kutya világnap köszönőlevél megható
Kép forrása: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

“Április 27-e a vakvezető kutyák világnapja, s ilyenkor mindig elgondolkodok, mit is jelent számomra Ében. Ha röviden és tömören szeretnék fogalmazni, akkor a szabadságot.” Pozsgay Dóra így kezdi azt a nyílt levelet, amivel idén, a Vakvezető Kutyák Világnapja alkalmából a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársait lepte meg. Olvassátok el az ő tollából, mit adnak hozzá ezek a négylábú segítők látássérült embertársaink életéhez.

Nem tudom, hányszor mondhatok köszönetet Ébennek azért a milliónyi segítségért, szeretetért, amit ő ad minden nap, minden egyes percében. Már csak annyi apróságával, hogy ha reggel nyűgösebben kelek, ő jön, és figyelmes kedvességével felvidítja a napot. Ahogy az embereknek, úgy neki is lehet rosszabb, vagy fáradtabb napja, de ilyenkor sem kell elítélni, mert máskor meg olyat tud csinálni, hogy az ember csak csodálkozik rajta.

vakvezető kutya világnap köszönőlevél megható
Kép forrása: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Sokszor jut eszembe az a kérdés, hogy a látássérülteknek miért csak 1 százaléka közlekedik vakvezető kutyával? Oké, tudom, hogy vannak nehézségek, mert adó 1%-ból teremti elő a pénzt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, hogy kutyákat képezhessen, de úgy látom, az ismeretek hiánya és a kényelemszeretet is akadálya lehet annak, hogy valaki vakvezető kutyás legyen. Nekik szeretném mondani, hogy sokkal több az előny.

Már azzal, hogy ha egy buszra, villamosra, vagy akármire szeretnél felszállni, nem kell végigtapogatni a kocsi oldalát keresve, hogy az hol van, hanem egy parancsszó kiadása után már mész is fel a lépcsőfokain. Emellett soha nincs egyedül az ember, hiszen az évek során igazi társunkká válik, aki bármikor, bármilyen állapotban vagy, elfogad téged.

Sosem fogom elfelejteni, amikor a nagy szigorlatom alatt az egyik teremből kellett szaladnom a másikba, és Ébent az előtérben hagytam, hogy tétel húzás alatt ne kelljen átesnem rajta.

vakvezető kutya világnap köszönőlevél megható
Kép forrása: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Ahogy végeztem, kilépve Ében boldogan jött oda hozzám, s ahogy hajoltam le a táskámhoz, csak úgy osztogatta a puszikat, oldva az akkor iszonyatosan feszült állapotomat. Szóval nekem ő nagy kincs.

És így a végén, hatalmas hálát adok azoknak az embereknek, akik arra adták a fejüket, hogy ilyen értelmes, okos kutyákat képezzenek. Hisz, ha ők nem lennének, akkor nem tudom, kik révén válhatnának ezekből a hétköznapi kutyákból olyan hősök, akikra csukott szemmel bízzuk rá az életünket. Hiszen ők minden egyes pillanatban boldogabbá akarják tenni az életünket azzal, hogy vigyázva óvják minden egyes léptünket.