Újabb bizonyíték, hogy a kutyák szőrös gyerekek: láthatási jogot kapott egy váló pár yorkie-ja

Egy brazil bíróság most bebizonyította, milyen igaz a híres magyar etológus állítása.

Fotó: Vera Kratochvil

A kutyák szőrös gyerekek, mondja Csányi Vilmos, és egy brazil bíróság most bebizonyította, milyen igaz a híres magyar etológus állítása. Egy válási ügyben ugyanis pontosan úgy kezelték a pár kutyáját, mint egy gyereket, és biztosították, hogy mindkét gazdijával tarthassa a kapcsolatot.

A brazil legfelsőbb fellebbviteli bíróság ugyanis láthatási jogot ítélt meg egy Sao Paulóban élő férfinak a pár yorkishere terrierjére, aki a válás után a volt feleségénél maradt.
A házaspár tíz éve, 2008-ban vette magához az ebet, és a 2011-ben történt válás után ugyanúgy küzdöttek érte, mint ahogy egy gyerekért szoktak.

A férfi állítása szerint volt felesége megakadályozta, hogy kapcsolatban lépjen a kutyával, és ez „erős gyötrelmet” okozott számára. A férfi végül pert indított, hogy bíróság mondja ki: joga van meglátogatnia a kutyát.

Egy Sao Paulói bíróság első fokon igazat adott a férfinak, de az ügy végül a legfelsőbb fellebbviteli bíróság elé került, ahol végül helyben hagyták az korábbi ítéletet, és láthatósági jogot biztosítottak a férfinak.A döntés értelmében a férfit nem lehet eltiltani attól, hogy hétvégenként, ünnepnapokon és az év végi ünnepségek ideje alatt láthassa kutyáját. Emellett „részt vehet más tevékenységekben is”, például ott lehet, amikor az ebet állatorvoshoz kell vinni.

(A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Vera Kratochvil)